2022
Note: For the most actual and detailed information, visit Good Food Institute:

HOME - PREGLED

 
 


Portal 'Future Food – meso bez životinja' / 'Hrana budućnosti - do mesa bez životinja' fokusira se na mogućnost zamjene prehrambenih proizvoda dobivenih od životinja proizvodima neživotinjskog podrijetla. Ti se proizvodi mogu podlijeliti u dvije grupe:

Vegetarijansko meso, biljno mlijeko i zamjena za jaja

Ovi proizvodi simuliraju ili kopiraju proizvode dobivene od životinja. Trenutačno na tržištu postoji velika i raznolika ponuda ovakvih proizvoda. Mi koristimo nazive 'vegetarijansko meso', 'biljno mlijeko' i 'zamjena za jaja'.

'In-Vitro meso' ili 'meso uzgojeno u kulturi stanica'

Tehnologija budućnosti:
Ideja kod ove grupe namirnica je proizvodnja mesa bez iskorištavanja životinja, znači ne samo proizvoda koji su kopija mesa. Ovakav način dobivanja mesa još uvijek se istražuje, tako da je trenutačno ovakvo nešto još uvijek san.

NOVAC / VELIK MARKETINŠKI POTENCIJAL

Market Potential

Meso: 350 milijardi američkih dolara godišnje diljem svijeta!

To je procijenjena vrijednost godišnjeg prometa mesa kao sirovog materijala. Proizvod koji je bolji od mesa dobivenog od životinja, tj. zdraviji, jeftiniji, manje zahtjevan za resursima, bez patnje životinja, bez beskonačnih količina tekućeg životinjskog izmeta, bez epidemija koje se javljaju kod uzgoja životinja itd., čini veliko tržište i samo čeka biti osvojeno!

Jaja / proizvodi od jaja: između 21 i 42 milijarde kuna godišnje (između 4 i 8 milijardi američkih dolara)!

Cijela jaja koja poznajemo i jedemo kao kuhana jaja, najvjerojatnije će se zadržati na tržištu još neko vrijeme, no uskoro bi svakako trebalo biti moguće zamijeniti proizvode od jaja koja se industrijska pečenja u prehrambenoj industriji, kao što je bjelanjak i žutanjak u prahu, s boljim supstratom.

Naš izazov kompanijama u prehrambenoj industriji: Na međunarodnom tržištu jednostavno nema dovoljno vegetarijanskog mesa i zamjene za jaja! Meso dobiveno uzgojem u kulturi stanica moglo bi osvojiti većinu tržišta u budućnosti. Uložite mali dio svog marketinškog potencijala u takva istraživanja, kako se kasnije ne bi našli u zaostatku!

ETIKA

'Vrijeme je da prestanemo ubijati meso i počnemo ga uzgajati' (William Saletan)

Cilj je okončati patnju životinja, zagađenje okoliša, umiranje od gladi, zdravstvene rizike itd., prestankom korištenja milijardi domaćih životinja kao strojeva za proizvodnju mesa, mlijeka i jaja, tako što ćemo te proizvode zamijeniti s onima koji su zdraviji i koji su proizvedeni na više ekološki i etičan način. Razvijanje alternativnih načina proizvodnje važan je element za bilo kakav etički i napredni korak. Teško je i zamisliti prestanak ropstva u SAD, na primjer, bez razvoja agrotehničkih strojeva.